Inlägg

Visar inlägg från oktober, 2017

Värmepump

Bild
Köpte luftvärmepump på Jula för en tid sedan. Den certifierade kylteknikern gjorde ett utmärkt jobb vid installationen, allt enligt konstens alla regler. Nu är en varm och mysig stuga endast en knapptryckning bort.

Stor skillnad

Bild
Köket börjar bli klart. Golvet är slipat, bröstpanelen målad och alla väggar har fått nya tapeter. Tapetsering hör inte till mina favoritsysselsättningar men med bra verktyg och dyra tapeter går det faktiskt ganska bra. Det som återstår nu är att måla skåpstommar, lådfronter och luckor.

Soltorp

Bild
Nya tapeter på väggarna. Lite finlir med lister och dylikt kvar.

Inga öppna lådor

Bild
I helgen löd vi arga snickarens råd, vi samarbetade. Jag satte panel medans Maria målade. Ett lager grundfärg och ett lager snickerifärg av vit kulör. En vägg lagades då det fanns ett mystiskt hål i väggen bakom kylskåpet. I veckan skall tapeter hängas och lister sättas på plats. Vi fastnade för Duros gammelsvenska soltorp (längst ner)

Höftpanel

Bild
Vi fortsätter att fräsha upp köket. Golvet är slipat och oljat, nu börjar vi med ytskikt på väggar. Då det blev pärlspont över då vi gjorde i ordning dasset passar det ju bra att sätta bröstpanel i köket. Takhöjd mm gjorde det olämpligt att gå för högt upp på väggen med panelen så det slutade med att den kom upp till höfthöjd. Panel och fönster skall målas innan tapet byts ut.

Självständighet

Bild
För mig är självständigheten lite av själva grejen med sommarstugan. Självständigt i form av avståndet till sammhället men även självständigheten i att klara sig utan sammhället. Vi har ju ansökt om tillstånd för att ta hand om vårat talettavfall vilket är ett steg till självständighet. Planer på att gräva efter vatten och alägga avloppsanläggning finns också och med en godkänd slamkompostering är man ett steg till på väg.  Så fort köket är klart är nästa projekt att bygga ett växthus/orangeri. För att försöka hålla nere kostnaderna har jag börjat ta tillvara på begagnat byggmaterial, på det sättet gör jag ju miljön flera tjänster. Jag hitade ett antal gamla fönster och en altandörr med karm på blocket. Antalet fönster och storlek på dessa räcker till ett glashus på ca 15 kvadratmeter.

Grannsämja och fiskelycka

Bild
 Läget på stugan medför fritidsaktiviteter av det äventyrliga slaget. Området är känt för sina vandringsleder, elljusspår och fiskesjöar. Det bedrivs fiskevård och många av sjöarna har inplanterad ädelfisk. Sjön närmast stugan erbjuder fiske av Abborre, Gädda och vitfisk  mört , ruda , braxen , sarv , id , med flera) Grannen har givit tillåtelse att använda hans båt vilket har betytt otroligt mycket (tack Håkan för din vänlighet). Tillgången till båt har varit avgörande för de fångster vi fått, bla. 2 st gäddor över 3 kilo, några mindre gäddor samt några abborrar. Alla fiskar har fått återvända hem utom en abborre som var precis lagom stor för att tillaga, denna "byxades" och lades på grillen.    

Möblemang

Bild
För att öka trivseln i stugan behövs möbler. Ett stort matsalsbord och tillhörande stolar samt en gammal sekretär lämnade säljarna kvar, mestadels för att de var otympliga och tunga att flytta på, men det var funktionsdugliga grejer så de får stå kvar ett tag. Framför den öppna spisen fanns en del golvyta att möblera. Vi hade inget passande att ställa där men hade sett ett par häftiga skinnfåtöljer på loppiset (Prio1 i Gävle). Prislappen höll dock inte sedvanlig loppisstandard men ett par tidsenliga och till ändamålet passande skinnfåtöljer växer inte på träd så vi valde att slå till. Jag lånade en bil från jobbet och transporterade fåtöljerna till stugan. Jag är fantastiskt nöjd med våra nya fåtöljer och de har fått godkänt av alla som provat dom. Tack snälla Britt-Marie för den fina golvlampan. 

Köksgolvet

Bild
Golven i stugan är lackade trägolv. Lacken är sliten på många ställen vilket gör att träet ligger helt oskyddat på sina ställen. Köksgolvet behövde en reparation pga ett mystiskt hål dessutom ville jag fräsha upp golvet. Jag funderade på att hyra golvslipmaskiner men insåg snabbt att det i slutändan skulle bli en dyr historia. Jag läste blogginlägg och forum som behandlade ämnet och förstod ganska snart att det går att slipa golv med alternativa redskap. Jag hade redan en oscillerande handslipmaskin men behövde något mer så jag köpte en handhållen bandslipmaskin och några uppsättningar slipband. Efter en veckas kurerande av förkylning var jag stark nog för att sätta igång. Efter ca 5 timmar var köksgolvet slipat och ryggskottet ett faktum. Men då jag tyckte det skulle vara dumt att lämna golvet helt obehandlat tog jag en promenad för att räta ut ryggen. Sedan var det tillbaka in i köket och stå hukad över en pensel och roller några timmar till. Ryggen pajjade totalt, men golvet blev f

Skithuset

Bild
Dasset var av den äldre typen vilket behövdes åtgärdas. Ytskikten höll ingen större standard och dessutom användes dasset som gräsklipparförråd. Under ombyggnaden hittades flertalet getingbon varav ett som krävde speciella åtgärder. Själva stommen till dasset revs och hålet lades igen men golvet lutade  kraftigt åt höger. Då jag inte orkade göra något stort projekt av "renoveringen" gjorde jag inget åt det lutande golvet i detta läge. Då jag ville ha stående panel spikades läkt upp där det behövdes. Pärlspontpanel fick jag av svärmor. Tack Rose.  Foder runt fönster av ohyvlat konstruktionsvirke, för att ge en rustik känsla. Panelen laserades 3 ggr och eftersom det är så drygt att pensla sprutmålades panelen. Jag planerar att köpa en komposttoalett från Hasselfors Garden, väntar bara klartecken från kommunen, men då själva toaletten bygger neråt under golvet blev jag orolig att utrymmet under golvet inte skulle räcka. Jag höjde istället g